Ugrás a fő tartalomra

Találós kérdés

~~~♥♥♥~~~

Az imént emlegetett kincsek között találtam néhány érdekeset, amiről fogalmam sincs, mire valók.
Aki segít nekem kitalálni, mik is ezek, annak jutalma egy-két csipke lesz:)

Ezeknél zokni kötőtűre gondoltam, de ahhoz túl vékonyak.
 

Ez kétvégű, abban a fém tokban, ami látható a képen is. Először azt hittem, lázmérő:)
 
Erről egy közeli is, mert görgős vége van. Lehet, hogy csempevágó...?
 

 
Erről azt gondolom, szalaghímzéshez használatos tű. Lapos és érdekes vége van.
 
Ez nem a varrós dobozban volt, de atól még nem tudom, mire való:)
 
Erről is tudom, hogy horgolótű,de nagyon szépek és az egyik erősen használatban volt, annyira visszakunkorodott a vége:)
 
 Ez pedig csak a nosztalgia kedvéért:) A szekrénykében találtam őket.
 


~~~♥♥♥~~~

Megjegyzések

 1. Húsz éve az én nagyim is ilyen cuccokat használt.. :D

  A legfelső kesztyű vagy zoknikötő tű, nem olyan vékony az, ha holnap elhozod, beszúrjuk a mércémbe, akkro pontosan megmondom, hányas, így 2-esnek és 2,5-ösnem nézem. (Nekem is van.. :D) Ha viszont ennél is vékonyabb, akkor meg szeretném venni!!

  VálaszTörlés
 2. Alulról a harmadik kép: aminek a két végén van egy négyzet,illetve plussz alak és a végein kis gömb.Nos,erre késeket tettek régen,hogy ne piszkolja össze a terítőt.
  Régiségboltban én is vettem, ott nem drágán,mert a tulaj nem értékelte sokra,de egy mai Kéttemplom galériában is láttam,ott jóval borsosabb az ára.
  Sajnos a tűkről és a nagyon vékony kötőtűkről nem tudok sok okosat,de elképzelhetőnek tartom,hogy vékony fonalakhoz használta kötésre,hiszen ,ahogy látom,csodálatos szépeket horgolt!!!!!Nagy kincset kaptál,de Erzsi néni is azt kapott TőleteK: utolsó éveiben IGAZI szeretetet.
  Mosolyog Fentről és örül,hogy Nálad vannak az ő kis kincsei.
  remélem,hogy majd életem végén az én kis vackaimat sem fogják kidobni,de jobb,ha nem fogom tudni.....

  VálaszTörlés
 3. ui: próbálj meg minél több dolgot megmenteni a kidobástól! Ha nem tudod használni,vagy hova rakni,szerintem ilyen "őrült" gyűjtők,mint a jelenlevők,biztosan szívesen megveszik,vagy elcserélik.

  VálaszTörlés
 4. Üvegvágó lesz az a csempevágó :-)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép dolgokat mentettél meg! A többiről én sem tudok mit mondani, de alulról a harmadik tű (lapos végű, két lyukú), befűzőtű. Én most vettem ilyet modern változatban. Zsinórt, vékony gumit lehet a segítségével gumiházba befűzni. :) Lehet, hogy a fenti lapos (ami a fémtokban volt) szintén ilyesmire használatos.

  VálaszTörlés
 6. Az első kép harisnyakötőtű. Régen nem volt pénz selyemharisnyára, és az un. patentharisnyát ilyen vékony tűvel kötötték. A harmadik kép szerintem üvegvágó, a negyediken a gyöngyös végű az kalaptű. Gyönyörűek a kincseid.

  VálaszTörlés
 7. Az első képen zoknikötőtű. A kettes tűim ugyanígy néznek ki. A német cash & carry-kben árult zoknikötő fonalakhoz pont jó méretűek.

  A 2-3. kép subára (vagy hústüzdelő tűre) gondolnék, de azoknak nyitható a fejük.

  A 4-5. képen lévő biztos, hogy nem csempevágó, de kipróbálnám valami vékony üvegdarabon. Mert inkább üvegvágásra lenne jó. (A csempék fél centinél vastagabbak.)

  A 6. képen a gyöngyös végű kalaptű. A hústűim meg ugyanúgy néznek ki, mint a horgas végűek. Göngyölt hús megtűzésére valók. Persze nem tartom kizártnak, hogy kalaptűk.

  A 8. képen lévő szerintem is evőeszköz tartó.

  VálaszTörlés
 8. Az a valami, amit Mammka késtartónak nevezett, mérettől függően pipatartó is lehet :))
  Az üvegvágó közepén lévő egyenes mélyedéssel törik le a már végigkarcolt üveget. Kötő-horgolótűhöz zöld vagyok :))

  VálaszTörlés
 9. Hű, csak ámulok, mennyivel okosabbak vagytok, mint én!:)
  A hústűt mindenképp leszavaznám, mert ezek vastagabbak, rövidebbek, mint egy hústű.
  A kalaptűt szintén, mert az meg vékonyabb, hegyesebb, mint egy kalaptű, inkább óriási gombostűre hajaznak.
  Írjatok nekem címeket! Persze csak akiét még nem tudom:)

  VálaszTörlés
 10. Ahogy látom, a többiek megválaszoltak már mindent.

  VálaszTörlés
 11. Mamám! Cold krém! Egyik nap gondoltam rá, hogy akkor volt ez a krém, meg a Nivea ... KINCSED VAN! :)

  VálaszTörlés
 12. Hűűűű, hát erről lecsúsztam? :( Így jár aki netezés helyett a Dunántúl átszelésére vállalkozik egy esős péntek délután. Nem mintha hozzá tudtam volna szólni a témához. :) Marad nekem nagymamám szekrényének átkutatása a hétvégén. Jó kincs rendezgetést! Erzsi néninek kivételes szomszédai voltak.

  VálaszTörlés
 13. Nagyon szép kincseid vannak :) Valahol még nekem is van egy ilyen retro üvegvágóm, persze a suliban nem használtunk ilyet :) Kicsit szálkás, nem is mertem volna, csiszolva meg már nem lett volna ugyanaz :)

  VálaszTörlés
 14. A második képen szerintem egy recetű látható. Az utolsó kép tetszik legjobban, régi emlékek idéződtek fel bennem még a citromos illatra is emlékszem! :-))

  VálaszTörlés
 15. Annyira jól esik, hogy velem örültök! Komolyan gondoltam, hogy kaptok a csipkékből, ha más nem 1-1 darabot, de még senkitől nem kaptam címet!:)

  Vicus! És a rece tűnek két lyukas vége van?

  VálaszTörlés
 16. Azt hiszem mindent elmondtak itt előttem. Ilyen vékony zoknikötőtűim nekem is vannak. Sőt én emlékszem, hogy vékony gyapjúfonalból 2-es tűvel kötött anyám pulovert.
  A nagy lyúkú tű kinézetű tűk (jó kifejezés!) rececsipke beszövésére szolgáltak, de ha kéznél volt a tompa végüvel az azsúrozásnál a lyukasztást is végezték. De csk végszükségben, mivel arra egy csontból készült kis serszám volt. A Mammka által késtartónak titulált valamit én evőeszköztartónak tudtam (szorgalmasan kellett pucolni, hogy fényes legyen). Az alsó faffoglalatú horgolótűk de mintha jól látnám, aminek van egy kis kallanytúja, az szemfelszedő tű. Régen a harisnya drága volt, és nem varrták a lyukat, hanem felszedték a szemet. De kötésnél is jó szolgálatot tesz.

  VálaszTörlés
 17. Anyám! Az a foltisztító sem semmi... :)
  Csak most keveredtem ide, tudod, dolgozom, ilyenkor jobban árérek. :)))

  Szóval még csak annyit, hogy a keresfejű gombostű, ami a gyöngyház mellett van, azt kárpitosok is használták tényleg gombostűnek. Csak hát oss nagyobbat kell bökni, meg az sem baj, ga nem csúszik ki a gömbös vége. :)
  Az állványzatot és is komlpett evőseszköztartónak ismerem, van is a családban, de sajnos ahhoz kevés, hogy mindenkinek rakjak. Pedig csodás holmi. :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szeretem, ha írsz!
Biztosan elolvasom. Néha többször is:) Mert jól esik a lelkemnek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babahaj, ahogyan én csinálom

~~~♥♥♥~~~

És én hogy csinálom? Tűnemezeléssel gyapjúból.

Amire szükséged lesz:
-gyapjú
-szivacs vagy hungarocell lap a böködéshez
-nemeztű
-egy csupasz babafej:)

Először mindig a fej hátuljára teszek egy adag gyapjút, hogy ne legyen annyira lapos. Ezt jó alaposan beleböködöm a fejbe. Fontos, hogy a fej jó keményre legyen tömve. Rásimítom a következő réteg gyapjút, most már az egész fejre. Itt már lehet variálni, hogy milyen lehet a frizura: egycopfos, kétcopfos, egykontyos, kétkonytos. A választéknál jó alaposan megböködöm a gyapjút. Formára igazítom a lelógó, szétálló gyapjút és a széleknél is beleböködöm a fejbe.
Ha az alap kész van, akkor jön maga a frizura. Ha copfot készítünk, akkor a copf tövénél szurkáljuk a fejbe a tűt, esetleg egy kis darab gyapjúval körbe lehet tekerni, hogy eltűnjön a szurkálás helye (ez a kártolt gyapjúnál nem is látszik). Ha konty készül, akkor én a konty közepét és szélét szoktam böködni.


Ha ez is kész, az egészet átszurkáljuk egy kicsit. Ha zavarnak a tű üt…

Egy táska története és annak folyománya

Még aprócska, kisiskolás gyermek volt Másodszülöttünk, amikor kapott egy zsák típusú reklámtáskát, vadító zöld és piros színben. Szerette, sokszor féloldalasan a vállára kanyarította, s egyszer azt mondta, úgy érzi magát ebben a táskában, mint egy kalandor, aki ide-oda vándorol. Divat ezt a típusú táskát manapság gymbag-nek hívni, nevezhetnénk egyszerűen csak tornazsáknak is, én mégis kalandortáska néven adom közre nektek és most már azt is tudjátok, miért.
(Van néhány darab, mindet felpakolom a Piactérre, hátha ti is szeretnétek kalandokat pakolni valamelyikbe!)
•••••


••••••


••••••••••••


••••••

Egy takaró igaz története

Egyszer valamikor, réges régen, úgy 9 évvel ezelőtt egy édesanyának végre kislánya született. Az édesanya nagy örömében, hogy már rózsaszínből is alkothat valamit hozzákezdett egy nagyon sok munkával járó, kézzel készült gyerektakaró megvarrásához. Haladt ő, varrogatott sokat, de az idő előrehaladtával egyre kevesebbet, végül semmit. De mert nagyon szeretett volna valamit szépet az ő akkor még egyszem kislányának, hozzákezdett hát egy horgolt takaró elkészítéséhez. Ezzel is meggyűlt a baja, mert ha lehet, akkor ez még sokkal-sokkal unalmasabb volt, mint a kézzel varrott takaró.
Gondolt hát egyet és hozzáfogott egy másik horgolt takaróhoz, egy színesebbhez, egy bonyolultabbhoz. Mitagadás, azt is elunta, mert miközben horgolgatott, egyfolytában csak számolgatott, mennyi négyzet kell még, mennyi időbe telik is ez, aztán meg még össze is kell varrni? Megint abbahagyta, megint másikba kezdett.
Mert rátalált egy csudablogra és ott egy leírásra, hogyan is csináljunk gyönyörű takarót, gyönyö…