Ugrás a fő tartalomra

Julcsi néni! Jössz jövőre is?

Szombaton az iskolánk (érdemes rászánni a 10 percet, itt-ott feltűnik egy-két gyeremekem is:D) Szent Márton-napi rendezvényt tartott, mely egyben az új iskola első nyílt napja is volt. 
Azt, hogy mekkora volt a forgatag és a nyüzsgés, jómagam csak fényképeken láttam, mert reggel kilenckor bekucorodtam egy sarokba az anyagaimmal és tűimmel és délután fél négyig csak varrtam, csak beszéltem, csak magyaráztam. Észre sem vettem, hogy berekedtem, hogy megfájdult a hátam, hogy alig ettem és hogy a gyerekeim időnként megböködték a hátamat.
Már hetek óta készültem erre a kézműves foglalkozásra. Egyrészt még sosem tartottam ilyet, másrészt fogalmam sem volt, mit is készítsünk. Ötletem számtalan, de három nappal a foglalkozás előtt döntöttem: nem variálom túl a dolgot, inkább több egyszerű holmival készülök, minden eshetőségre felkészülve.
Lehetett varrni baglyot (volt, aki cicának nézte:D )
Meg másik baglyot
Meg szivecskét, ha inkább romantikára vágyna valaki
Meg pillangót, ha esetleg nem tud annyira varrni
És ha esetleg néhány fiú is arra vetődne, zsemőba. Katafolt ajánlása alapján, kissé továbbfejlesztve. (Eredeti neve zseb amőba volt, de Panni nyelve egyszer megbicsaklott, így vált hivatalos névvé a zsemőba:D )
 

Rettenetesen-rettenetesen fárasztó nap volt a szombati, de még sokszor végigcsinálnám újra és újra. Mert a gyerekek lelkesek voltak (féltem az elején, hogy varrni senki nem akar majd) Nem csak lányok jöttek, fiúk is. Egészen kicsik is, akik még sosem fogtak tűt a kezükben. Jöttek a tanító nénik is. Varrtak anyukák is, akik spontán önképző kört alapítottak, akkor és ott (innen is csókoltatom őket!). Nagy öröm volt nekem ez a nap, kimondhatatlan.
A legnagyobb elismerés, talán a címben említett mondat, ami egy kis-nagyfiú szájából hangzott el. Esze ágában sem volt varrni, csupán a tesóját kísérte el. Rábeszéltem, ha már leült, varrjon is és ez lett az eredménye:)

A legnépszerűbb a csőr nélküli bagoly volt, de sokan megvarrták a nehezebb baglyot és a szívecskét is. Születtek egészen egyedi megoldások, amik nekem a legkedvesebbek voltak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Megjegyzések

 1. Gratulálok, Neked is és a gyerekeknek is! :D

  VálaszTörlés
 2. Jaj, de jók! Szuper lehetett! És milyen jópofa ötleteket vittél! Az a csőrös bagoly is nagyon tetszik, meg a pillangó, de a zsemőba! Kölcsönvehetem a gyerekeimhez egy hétvégi programra?
  Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok! :)

  VálaszTörlés
 3. Köszi, Móni!:)

  Aledi! Persze, vigyed csak.
  Itt az eredeti link, amit Katafolt küldött:

  http://education.scholastic.co.uk/content/11540#top

  VálaszTörlés
 4. Hű, Julcsi, ez nagyon jól sikerült!

  VálaszTörlés
 5. Nagyon aranyos dolgokat varrtak a gyerekek!

  VálaszTörlés
 6. Köszi Julcsi. Imádom az ilyen egyszerű, de nagyszerű ötleteket.

  VálaszTörlés
 7. Nagyon ügyes és ötletes vagy! Nagy gratula.

  VálaszTörlés
 8. De jó! Ezt már én is sokszor végigcsináltam és hatalmas élmény. Nálunk is a (pulcsi)bagoly a húzóágazat! Akkora boldogság, amikor valaki először fog tűt a kezébe és rájön, hogy TUD varrni.

  Még sok ilyen boldogságos közösségi élményt neketek az új suliban!

  VálaszTörlés
 9. nagyon édes mindegyik alkotás (és gyerek egyaránt), jókat vittél. és micsoda forgatag volt körülötted, tényleg szuper élmény lehetett.

  menjél jövőre is, szerintem :-))))

  VálaszTörlés
 10. Nagyerű lehetett, aképeken is átjön, milyen jó hangulatban varrtatok! Zsemőba :)))

  VálaszTörlés
 11. Ügyesek vagytok, kívánok még sok ilyen aktív napot!
  Jómagam is szoktam gyerekekkel bütykölni, úgy vettem észre, a jó előkészülés, és az egyszerűség a záloga a sikernek. És mindig lelkesen visszajárnak :) Ahogy én is. És ahogy Te is fogsz :)

  VálaszTörlés
 12. Micsoda élmények! :-)))
  Nagyon ügyesek vagytok! A kreativitást mindenkiből elő lehet csalogatni valahogy, csak meg kell találni a kulcsot hozzá...
  Látszik a képeken az örömteli elmélyült munka!
  Szerintem is menjél jövőre (is), Julcsi néni... :-)

  VálaszTörlés
 13. Hát nem elszállt, amit írtam! Csak azért is leírom újra.
  Éppen én is ilyesmit keresgélek, és pont a fiús részével voltam fennakadva, de a fotókat elnézve fiús dolognak tök jó a bagoly.
  A lányoknak pedig a marokbabára gondoltam. Azt ismered? Itt található: http://blog-patchwork.over-blog.com/article-12938027.html

  VálaszTörlés
 14. De jók lettek a baglyok! A szabásminta fellelhetőségéről lehet valamit tudni? Nagyon szépek és jól áll nekik ez a sok tarka anyag! Erika

  VálaszTörlés
 15. Köszönöm mindenkinek! Valóban nagyon jó volt:)

  Erika! Tervezem, hogy majd teszek fel tutorialt, de újra van egy beteg gyermekem:(

  VálaszTörlés
 16. Tudod Julcsi, ez volt a kezdet! Jön majd a következő, következő és a többi. Hiszen lesz még karácsony, húsvét, gyereknap, stb. Elhiszem, hogy fárasztó volt, de tudom milyen ez a fáradtság! Gratulálok! s nekem is a csőrös bagoly tetszik leginkább! :-)

  VálaszTörlés
 17. Julcsi! Ezt is maximálisan megoldottad!! Imádni való apróságok:-)

  VálaszTörlés
 18. Gratulálok, ez egy igazán szép nap lehetett mindenkinek! Jobbulást a betegnek! És persze éljenek a baglyok :)

  VálaszTörlés
 19. Julcsi, le a kalappal!
  Jobbulást a betegnek!

  VálaszTörlés
 20. Nektek is köszönöm!

  Sasa! Nem bánom, ha lesz folytatás. Volt egy kislány, aki egész nap ott ült velem és amikor én nem tudtam figyelni valakire, akkor ő mutogatta, mit is kell csinálni. Édes volt:)

  VálaszTörlés
 21. Szia!Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg ahhoz a cuki kis csőrös bagolyhoz kaphatnék-e egy kis segítséget? Esetleg egy útmutatót. Lehet hogy már megvan valahol de nem találtam meg. :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szeretem, ha írsz!
Biztosan elolvasom. Néha többször is:) Mert jól esik a lelkemnek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babahaj, ahogyan én csinálom

~~~♥♥♥~~~

És én hogy csinálom? Tűnemezeléssel gyapjúból.

Amire szükséged lesz:
-gyapjú
-szivacs vagy hungarocell lap a böködéshez
-nemeztű
-egy csupasz babafej:)

Először mindig a fej hátuljára teszek egy adag gyapjút, hogy ne legyen annyira lapos. Ezt jó alaposan beleböködöm a fejbe. Fontos, hogy a fej jó keményre legyen tömve. Rásimítom a következő réteg gyapjút, most már az egész fejre. Itt már lehet variálni, hogy milyen lehet a frizura: egycopfos, kétcopfos, egykontyos, kétkonytos. A választéknál jó alaposan megböködöm a gyapjút. Formára igazítom a lelógó, szétálló gyapjút és a széleknél is beleböködöm a fejbe.
Ha az alap kész van, akkor jön maga a frizura. Ha copfot készítünk, akkor a copf tövénél szurkáljuk a fejbe a tűt, esetleg egy kis darab gyapjúval körbe lehet tekerni, hogy eltűnjön a szurkálás helye (ez a kártolt gyapjúnál nem is látszik). Ha konty készül, akkor én a konty közepét és szélét szoktam böködni.


Ha ez is kész, az egészet átszurkáljuk egy kicsit. Ha zavarnak a tű üt…

Egy táska története és annak folyománya

Még aprócska, kisiskolás gyermek volt Másodszülöttünk, amikor kapott egy zsák típusú reklámtáskát, vadító zöld és piros színben. Szerette, sokszor féloldalasan a vállára kanyarította, s egyszer azt mondta, úgy érzi magát ebben a táskában, mint egy kalandor, aki ide-oda vándorol. Divat ezt a típusú táskát manapság gymbag-nek hívni, nevezhetnénk egyszerűen csak tornazsáknak is, én mégis kalandortáska néven adom közre nektek és most már azt is tudjátok, miért.
(Van néhány darab, mindet felpakolom a Piactérre, hátha ti is szeretnétek kalandokat pakolni valamelyikbe!)
•••••


••••••


••••••••••••


••••••

Egy takaró igaz története

Egyszer valamikor, réges régen, úgy 9 évvel ezelőtt egy édesanyának végre kislánya született. Az édesanya nagy örömében, hogy már rózsaszínből is alkothat valamit hozzákezdett egy nagyon sok munkával járó, kézzel készült gyerektakaró megvarrásához. Haladt ő, varrogatott sokat, de az idő előrehaladtával egyre kevesebbet, végül semmit. De mert nagyon szeretett volna valamit szépet az ő akkor még egyszem kislányának, hozzákezdett hát egy horgolt takaró elkészítéséhez. Ezzel is meggyűlt a baja, mert ha lehet, akkor ez még sokkal-sokkal unalmasabb volt, mint a kézzel varrott takaró.
Gondolt hát egyet és hozzáfogott egy másik horgolt takaróhoz, egy színesebbhez, egy bonyolultabbhoz. Mitagadás, azt is elunta, mert miközben horgolgatott, egyfolytában csak számolgatott, mennyi négyzet kell még, mennyi időbe telik is ez, aztán meg még össze is kell varrni? Megint abbahagyta, megint másikba kezdett.
Mert rátalált egy csudablogra és ott egy leírásra, hogyan is csináljunk gyönyörű takarót, gyönyö…