Ugrás a fő tartalomra

Recept

Leírom a kalács receptjét, hátha szeretné még valaki.
Íme:
3 dl tej
45 dkg finomliszt
4 ek méz
csipetnyi só és reszelt citromhéj
2,5 dkg élesztő (én 1 csomag szárított élesztőt használtam)
5 dkg margarin
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
tetejére: tojássárgája
Az aszalt gyümölcsöt vagdald apóra és áztasd langyos vízbe. A többi hozzávalót tedd dagasztógépbe. Gyúrd bele a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöt és a tésztát letakarva keleszd a kétszeresére.
Ha megkelt, oszd 3 részre. Két részt gömbölygess egybe cipóvá, majd az ujjadat a közepébe mélyesztve húzkodd szét gyűrű formára. Helyezd a közepébe a maradék tésztából gyúrt gombócot. Az így megformált kalácsot helyezd sütőpapírral borított tepsire, ecseteld meg csöppnyi vízzel higított tojássárgájával.
A szélét éles késsel hasogasd be, s pihentesd 10-15 percig. Tedd előmelegített sütőbe és 180 fokon 35-40 perc alatt süsd meg. A forró kalácsot csúsztasd rácsra, hogy a benne keletkezett gőz elillanhasson. A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

  1. Köszönöm!!! Olyan jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  2. Kedvenc könyvemből való:-) (Szerintem neked is megvan!)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szeretem, ha írsz!
Biztosan elolvasom. Néha többször is:) Mert jól esik a lelkemnek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babahaj, ahogyan én csinálom

~~~♥♥♥~~~

És én hogy csinálom? Tűnemezeléssel gyapjúból.

Amire szükséged lesz:
-gyapjú
-szivacs vagy hungarocell lap a böködéshez
-nemeztű
-egy csupasz babafej:)

Először mindig a fej hátuljára teszek egy adag gyapjút, hogy ne legyen annyira lapos. Ezt jó alaposan beleböködöm a fejbe. Fontos, hogy a fej jó keményre legyen tömve. Rásimítom a következő réteg gyapjút, most már az egész fejre. Itt már lehet variálni, hogy milyen lehet a frizura: egycopfos, kétcopfos, egykontyos, kétkonytos. A választéknál jó alaposan megböködöm a gyapjút. Formára igazítom a lelógó, szétálló gyapjút és a széleknél is beleböködöm a fejbe.
Ha az alap kész van, akkor jön maga a frizura. Ha copfot készítünk, akkor a copf tövénél szurkáljuk a fejbe a tűt, esetleg egy kis darab gyapjúval körbe lehet tekerni, hogy eltűnjön a szurkálás helye (ez a kártolt gyapjúnál nem is látszik). Ha konty készül, akkor én a konty közepét és szélét szoktam böködni.


Ha ez is kész, az egészet átszurkáljuk egy kicsit. Ha zavarnak a tű üt…

Egy táska története és annak folyománya

Még aprócska, kisiskolás gyermek volt Másodszülöttünk, amikor kapott egy zsák típusú reklámtáskát, vadító zöld és piros színben. Szerette, sokszor féloldalasan a vállára kanyarította, s egyszer azt mondta, úgy érzi magát ebben a táskában, mint egy kalandor, aki ide-oda vándorol. Divat ezt a típusú táskát manapság gymbag-nek hívni, nevezhetnénk egyszerűen csak tornazsáknak is, én mégis kalandortáska néven adom közre nektek és most már azt is tudjátok, miért.
(Van néhány darab, mindet felpakolom a Piactérre, hátha ti is szeretnétek kalandokat pakolni valamelyikbe!)




•••••


••••••


••••••



••••••


••••••

Egy takaró igaz története

Egyszer valamikor, réges régen, úgy 9 évvel ezelőtt egy édesanyának végre kislánya született. Az édesanya nagy örömében, hogy már rózsaszínből is alkothat valamit hozzákezdett egy nagyon sok munkával járó, kézzel készült gyerektakaró megvarrásához. Haladt ő, varrogatott sokat, de az idő előrehaladtával egyre kevesebbet, végül semmit. De mert nagyon szeretett volna valamit szépet az ő akkor még egyszem kislányának, hozzákezdett hát egy horgolt takaró elkészítéséhez. Ezzel is meggyűlt a baja, mert ha lehet, akkor ez még sokkal-sokkal unalmasabb volt, mint a kézzel varrott takaró.
Gondolt hát egyet és hozzáfogott egy másik horgolt takaróhoz, egy színesebbhez, egy bonyolultabbhoz. Mitagadás, azt is elunta, mert miközben horgolgatott, egyfolytában csak számolgatott, mennyi négyzet kell még, mennyi időbe telik is ez, aztán meg még össze is kell varrni? Megint abbahagyta, megint másikba kezdett.
Mert rátalált egy csudablogra és ott egy leírásra, hogyan is csináljunk gyönyörű takarót, gyönyö…