Ugrás a fő tartalomra

Recept

Leírom a kalács receptjét, hátha szeretné még valaki.
Íme:
3 dl tej
45 dkg finomliszt
4 ek méz
csipetnyi só és reszelt citromhéj
2,5 dkg élesztő (én 1 csomag szárított élesztőt használtam)
5 dkg margarin
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
tetejére: tojássárgája
Az aszalt gyümölcsöt vagdald apóra és áztasd langyos vízbe. A többi hozzávalót tedd dagasztógépbe. Gyúrd bele a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöt és a tésztát letakarva keleszd a kétszeresére.
Ha megkelt, oszd 3 részre. Két részt gömbölygess egybe cipóvá, majd az ujjadat a közepébe mélyesztve húzkodd szét gyűrű formára. Helyezd a közepébe a maradék tésztából gyúrt gombócot. Az így megformált kalácsot helyezd sütőpapírral borított tepsire, ecseteld meg csöppnyi vízzel higított tojássárgájával.
A szélét éles késsel hasogasd be, s pihentesd 10-15 percig. Tedd előmelegített sütőbe és 180 fokon 35-40 perc alatt süsd meg. A forró kalácsot csúsztasd rácsra, hogy a benne keletkezett gőz elillanhasson. A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

  1. Köszönöm!!! Olyan jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  2. Kedvenc könyvemből való:-) (Szerintem neked is megvan!)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szeretem, ha írsz!
Biztosan elolvasom. Néha többször is:) Mert jól esik a lelkemnek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenek előtt egy kis magánélet, aztán jöhet a szemezgetés

Vagy ha úgy vesszük, akár azt is mondhatnám, hogy szolgálati közlemény.
2016. novemberében több szempontból is változás történt az én egyébként sem unalmas életemben. Bemutatótermet nyitottunk a Paloma-házban. Öt alkotótársammal együtt vágtunk bele, hogy próbára tegyük magunkat. (Ha a belvárosban jártok, feltétlenül nézzetek szét nálunk.) Ezzel együtt kezdtem félállásban dolgozni asszisztensként. S ez mellett még csinálom a Pjulcsy-t, ami hála nektek, egyre ismertebb és keresettebb. S tényleg, még van egy kicsike családom is!😉 (Hogy időközben fele-fele lett a nagykorúak és a kiskorúak aránya, mit sem változtat a lényegen.)
Így, ezekkel együtt csináltam végig az elmúlt két hónapot. Azt a két hónapot, ami egyébként is mindig, mindenki számára kritikus pont az évben. Nálam csúcsra járatódott és ha azt kérdeznétek, hogyan tudtam végigcsinálni, azt válaszolnám, hogy fogalmam sincs. Jöhetnék a közhellyel, ami attól még, hogy közhely, igaz: csodálatos Férjúr, két csodálatos barátnő, kedves…

Egy táska története és annak folyománya

Még aprócska, kisiskolás gyermek volt Másodszülöttünk, amikor kapott egy zsák típusú reklámtáskát, vadító zöld és piros színben. Szerette, sokszor féloldalasan a vállára kanyarította, s egyszer azt mondta, úgy érzi magát ebben a táskában, mint egy kalandor, aki ide-oda vándorol. Divat ezt a típusú táskát manapság gymbag-nek hívni, nevezhetnénk egyszerűen csak tornazsáknak is, én mégis kalandortáska néven adom közre nektek és most már azt is tudjátok, miért.
(Van néhány darab, mindet felpakolom a Piactérre, hátha ti is szeretnétek kalandokat pakolni valamelyikbe!)




•••••


••••••


••••••



••••••


••••••

Babahaj, ahogyan én csinálom

~~~♥♥♥~~~

És én hogy csinálom? Tűnemezeléssel gyapjúból.

Amire szükséged lesz:
-gyapjú
-szivacs vagy hungarocell lap a böködéshez
-nemeztű
-egy csupasz babafej:)

Először mindig a fej hátuljára teszek egy adag gyapjút, hogy ne legyen annyira lapos. Ezt jó alaposan beleböködöm a fejbe. Fontos, hogy a fej jó keményre legyen tömve. Rásimítom a következő réteg gyapjút, most már az egész fejre. Itt már lehet variálni, hogy milyen lehet a frizura: egycopfos, kétcopfos, egykontyos, kétkonytos. A választéknál jó alaposan megböködöm a gyapjút. Formára igazítom a lelógó, szétálló gyapjút és a széleknél is beleböködöm a fejbe.
Ha az alap kész van, akkor jön maga a frizura. Ha copfot készítünk, akkor a copf tövénél szurkáljuk a fejbe a tűt, esetleg egy kis darab gyapjúval körbe lehet tekerni, hogy eltűnjön a szurkálás helye (ez a kártolt gyapjúnál nem is látszik). Ha konty készül, akkor én a konty közepét és szélét szoktam böködni.


Ha ez is kész, az egészet átszurkáljuk egy kicsit. Ha zavarnak a tű üt…