Ugrás a fő tartalomra

Recept

Leírom a kalács receptjét, hátha szeretné még valaki.
Íme:
3 dl tej
45 dkg finomliszt
4 ek méz
csipetnyi só és reszelt citromhéj
2,5 dkg élesztő (én 1 csomag szárított élesztőt használtam)
5 dkg margarin
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
tetejére: tojássárgája
Az aszalt gyümölcsöt vagdald apóra és áztasd langyos vízbe. A többi hozzávalót tedd dagasztógépbe. Gyúrd bele a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöt és a tésztát letakarva keleszd a kétszeresére.
Ha megkelt, oszd 3 részre. Két részt gömbölygess egybe cipóvá, majd az ujjadat a közepébe mélyesztve húzkodd szét gyűrű formára. Helyezd a közepébe a maradék tésztából gyúrt gombócot. Az így megformált kalácsot helyezd sütőpapírral borított tepsire, ecseteld meg csöppnyi vízzel higított tojássárgájával.
A szélét éles késsel hasogasd be, s pihentesd 10-15 percig. Tedd előmelegített sütőbe és 180 fokon 35-40 perc alatt süsd meg. A forró kalácsot csúsztasd rácsra, hogy a benne keletkezett gőz elillanhasson. A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Szeretem, ha írsz!
Biztosan elolvasom. Néha többször is:) Mert jól esik a lelkemnek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy táska története és annak folyománya

Még aprócska, kisiskolás gyermek volt Másodszülöttünk, amikor kapott egy zsák típusú reklámtáskát, vadító zöld és piros színben. Szerette, sokszor féloldalasan a vállára kanyarította, s egyszer azt mondta, úgy érzi magát ebben a táskában, mint egy kalandor, aki ide-oda vándorol. Divat ezt a típusú táskát manapság gymbag-nek hívni, nevezhetnénk egyszerűen csak tornazsáknak is, én mégis kalandortáska néven adom közre nektek és most már azt is tudjátok, miért. (Van néhány darab, mindet felpakolom a Piactérre , hátha ti is szeretnétek kalandokat pakolni valamelyikbe!) ••••• •••••• •••••• •••••• •••••• •••••• •••••••

Babahaj, ahogyan én csinálom

~~~♥♥♥~~~ És én hogy csinálom? Tűnemezeléssel gyapjúból. Amire szükséged lesz: -gyapjú -szivacs vagy hungarocell lap a böködéshez -nemeztű -egy csupasz babafej:) Először mindig a fej hátuljára teszek egy adag gyapjút, hogy ne legyen annyira lapos. Ezt jó alaposan beleböködöm a fejbe. Fontos, hogy a fej jó keményre legyen tömve. Rásimítom a következő réteg gyapjút, most már az egész fejre. Itt már lehet variálni, hogy milyen lehet a frizura: egycopfos, kétcopfos, egykontyos, kétkonytos. A választéknál jó alaposan megböködöm a gyapjút. Formára igazítom a lelógó, szétálló gyapjút és a széleknél is beleböködöm a fejbe. Ha az alap kész van, akkor jön maga a frizura. Ha copfot készítünk, akkor a copf tövénél szurkáljuk a fejbe a tűt, esetleg egy kis darab gyapjúval körbe lehet tekerni, hogy eltűnjön a szurkálás helye (ez a kártolt gyapjúnál nem is látszik). Ha konty készül, akkor én a konty közepét és szélét szoktam böködni. Ha ez is kész, az egészet átszurkáljuk egy kicsit. H

Fiúsított lánybabák?

Dehogyis!!! Szerintem maradtak a babák, amik voltak: kedvesen mosolygós lányok. Csupán egy kényelmesebb szerkóba bújtak, hogy a kora reggeli, Balaton parti horgászás után tudjanak versenyt futni a fiúkkal. Ettől ők még lányosak és bájosak.